Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Από τον Ηρακλή...στον Messi!


Τι κοινό μπορεί να έχει ο Ηρακλής, ο γνωστός ήρωας της Ελληνικής Μυθολογίας, με τους σύγχρονους ποδοσφαιρικούς και μπασκετικούς "ήρωες" όπως τον Messi, τον Rivaldo, τον C. Ronaldo, τον Διαμαντίδη, τον Γκασόλ και όλους αυτούς τους καταπληκτικούς αθλητές τους οποίους οι φίλαθλοι συνωστίζονται για να παρακολουθήσουν από κοντά?

Η απάντηση είναι απλή. Όλοι τους, τόσο στην βαθιά αρχαιότητα όσο και σήμερα, από τον Ηρακλή μέχρι τον Messi, επιβραβεύονται για τα μεγάλα κατορθώματά τους με τον ίδιο τρόπο. Με ένα Κύπελλο!

Είτε πρόκειται για το Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας Κυκλάδων, είτε για το Campionato, την Premier League, το Champions League, την Euroleague κτλ., όλοι μα όλοι τους οι νικητές θα επιβραβευθούν με τον ίδιο τρόπο που επιβραβεύθηκε κι ο Ηρακλής όταν κέρδισε στο Παγκράτιο - το κυπελλο!

Την μαρτυρία αυτή την βρίσκουμε στα Αργοναυτικά του Ορφέα, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «αυτάρ Παγκρατίοιο πόρεν γέρας Ηρακλήι, αργύρεον κρητήρα παναίολον», δηλαδή μετά τη νίκη στο Παγκράτιο ανταμείφθηκε ο Ηρακλής με αργυρούν απαστράπτοντα κρατήρα (κύπελλο) (Ορφεύς, Αργοναυτικά, στ. 585-586).

Σύμπτωση ή μία άγνωστη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο αθλητισμό?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου