Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τεχνικές Ρίψεων στο Παγκράτιον

Το "Ράσσειν", δηλαδή η ρίψη του αντιπάλου στο έδαφος, θεωρείται σημαντικό κομμάτι του Παγκρατίου. 
Αποτελεί την μετάβαση από το Άνω Παγκράτιο (ορθοστάδην) στο Κάτω Παγκράτιον (αλήνδυσις) και μπορεί να δώσει σε αυτόν που το εκτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην εξέλιξη του αγώνα ή της συμπλοκής.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Από τον Ηρακλή...στον Messi!


Τι κοινό μπορεί να έχει ο Ηρακλής, ο γνωστός ήρωας της Ελληνικής Μυθολογίας, με τους σύγχρονους ποδοσφαιρικούς και μπασκετικούς "ήρωες" όπως τον Messi, τον Rivaldo, τον C. Ronaldo, τον Διαμαντίδη, τον Γκασόλ και όλους αυτούς τους καταπληκτικούς αθλητές τους οποίους οι φίλαθλοι συνωστίζονται για να παρακολουθήσουν από κοντά?

Η απάντηση είναι απλή. Όλοι τους, τόσο στην βαθιά αρχαιότητα όσο και σήμερα, από τον Ηρακλή μέχρι τον Messi, επιβραβεύονται για τα μεγάλα κατορθώματά τους με τον ίδιο τρόπο. Με ένα Κύπελλο!

Είτε πρόκειται για το Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας Κυκλάδων, είτε για το Campionato, την Premier League, το Champions League, την Euroleague κτλ., όλοι μα όλοι τους οι νικητές θα επιβραβευθούν με τον ίδιο τρόπο που επιβραβεύθηκε κι ο Ηρακλής όταν κέρδισε στο Παγκράτιο - το κυπελλο!

Την μαρτυρία αυτή την βρίσκουμε στα Αργοναυτικά του Ορφέα, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «αυτάρ Παγκρατίοιο πόρεν γέρας Ηρακλήι, αργύρεον κρητήρα παναίολον», δηλαδή μετά τη νίκη στο Παγκράτιο ανταμείφθηκε ο Ηρακλής με αργυρούν απαστράπτοντα κρατήρα (κύπελλο) (Ορφεύς, Αργοναυτικά, στ. 585-586).

Σύμπτωση ή μία άγνωστη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο αθλητισμό?

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το Παγκράτιον στις μάχες των Ελλήνων για την ελευθερία

Διαβάζουμε στο σύγγραμμα "Γυμναστικός" του Φιλόστρατου ότι οι Έλληνες στο Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες «κλασθέντων αυτοίς ξιφών τε και δοράτων, πολλά ταις χερσί γυμναίς έπραξαν … πάλη και παγκράτιο ως ες το πρόσφορον τω πολέμω εύρηται» (Γυμναστικός 11). Δηλαδή, σε ελεύθερη ερμηνεία, όταν τα ξίφη και τα δόρατα των Ελλήνων έσπασαν, εκείνοι πέτυχαν πολλά με τα γυμνά τους χέρια γιατί βρήκαν την πάλη και το Παγκράτιο ως πρόσφορο όπλο για τον πόλεμο. Και είναι λογικό οι Έλληνες να χρησιμοποιούσαν Παγκράτιον όταν τα όπλα τους είχαν καταστραφεί και δεν είχαν άλλα μέσα να αντιμετωπίσουν τον εχθρό παρά τα γυμνά τους χέρια. Το Παγκράτιον λοιπόν ήταν το εναλλακτικό υπερόπλο των Ελλήνων, ένα κρυφό χαρτί θα έλεγες κανείς σήμερα, το οποίο αιφνιδίαζε τον εχθρό που βασιζόταν αποκλειστικά στα πολεμικά όπλα.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παγκράτιο στην Μύκονο από αθλητές Δ Τάξης (3 μήνες)

Αθλητές Δ' Τάξης που κάνουν 3 μήνες Παγκράτιον παλεύουν στο Γυμναστήριο του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος "Η Μύκονος".

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εξέταση Δ' Τάξης Παγκρατίου - Ρίψη ν.1


Οι αθλητές στο βίντεο, Στέφανος και Μανώλης, εξετάζονται στην Δ' Τάξη Παγκρατίου μετά από προπονήσεις 3 μηνών.

"Πάμμαχον πάλην"

"Πάμμαχον πάλην" λέει ο Ησύχιος και εννοεί το Παγκράτιον σύμφωνα με άρθρο του Γεώργιου Φραγκούδη παραπάνω από έναν αιώνα πριν. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποτυπώνει πλήρως το εννοιολογικό περιεχόμενο του αρχαιοελληνικού Παγκρατίου αθλήματος, αφού πραγματικά στο Παγκράτιον οι αθλητές παλαιύουν με όλα τα μαχητικά όπλα του σώματος, πυγμές, γονατιές, αγκωνιές, φτέρνες, λακτίσματα κτλ. Να λοιπόν ένας πιθανός ορισμός: "Παγκράτιον είναι το να παλεύω χρησιμοποιώντας κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος που προσφέρεται για μαχητικό όπλο". 




Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στιγμιότυπα από τις Εξετάσεις Παγκρατίου Δ' Τάξης 7-10-2011

Στιγμιότυπα από τις εξετάσεις για την ολοκλήρωση της Δ' Τάξης του Παγκρατίου που πραγματοποιήθηκαν τηνΠαρασκευή 07-10-2011 στην έδρα του Συλλόγου στο Πυργί.




Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εξετάσεις για την Δ' Τάξη Παγκρατίου 07-10-2011

Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7-10-2011 στην έδρα του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος "Η Μύκονος", που βρίσκεται στο Πυργί. Οι Εξετάσεις αφορούσαν τους Μαθητές που έχουν συμπληρώσει 3 μήνες μαθημάτων και κρίθηκαν έτοιμοι από τον Προπονητή Παγκρατίου, Αρτέμη Μιχαηλίδη για να ολοκληρώουν την Δ' Τάξη.

Το Παγκράτιο, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι αρχαία ελληνική πολεμική τέχνη. Ιδρυτές του Παγκρατίου αναφέρονται ο Ηρακλής και ο Θησέας, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρούταν το ομορφότερο αγώνισμα ("...το εν Ολυμπία το κάλλιστον", Φιλόστρατος, Γυμναστικός). Μετά την απαγόρευσή του τα Βυζαντινά χρόνια, το Παγκράτιο έρχεται ξανά στην επιφάνεια σήμερα ως μία απόλυτα ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυγμές, αγκωνιές, γονατιές, λακτίσματα, ρίψεις και πάλη.


Στο Δ' Επίπεδο, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες, οι αθλητές μαθαίνουν τις βασικές θέσεις, στάσεις του Παγκρατίου και το σημαντικότερο από όλα που είναι να μάθουν να προσχέχουν τον εαυτό τους και τον συναθλητή τους ωστέ να μην τραυματίζονται.

Στην φωτογραφία δεξιά, βλέπετε τον Προπονητή του Παγκρατίου Αρτέμη Μιχαηλίδη στο κέντρο, μαζί με τους νέους 'απόφοιτους' της Δ' Τάξης, Μανώλη (αριστερά) και Στέφανο (δειξά).

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τον Προπονητή τους.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κοπή Πίτας Α.Σ.Π.Α. "Η ΜΥΚΟΝΟΣ" για το 2011


Σε πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος "Η ΜΥΚΟΝΟΣ", στο Μάλαμα Καφέ στις 28 Ιανουαρίου 2011.

 
Από αριστερά στα δεξιά. Ο Ιδρυτής του Συλλόγου Αρτέμιος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστάσιος Συριανός.

Οι φίλοι του Συλλόγου που βρέθηκαν στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες μας και προσκλήθηκαν να έρθουν στο Γυμναστήριο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την δουλειά που γίνεται εκεί.


Ενημερώνοντας τους φίλους που βρέθηκαν στην εκδήλωση.


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μέρες και Ώρες Προπονήσεων του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος

Πρόγραμμα Πολεμικών Τεχνών Φεβρουάριος 2011



Παγκράτιον
Wing Chun
Brazilian
Jiu-Jitsu
Capoeira

Δευτέρα

15:00-16:30

16:30-18:00

18:00-19:00

19:00-20:30

Τρίτη

15:00-16:30

16:30-18:00

18:00-19:00

19:00-20:30

Τετάρτη

18:30-20:00

15:00-16:30

18:00-18:30

16:30-18:00

Πέμπτη

15:00-16:30

16:30-18:00

18:00-19:00

19:00-20:30

Παρασκευή

15:00-16:30

16:30-18:00

18:00-19:00

19:00-20:30

Σάββατο

18:30-20:00




Κυριακή




Προπόνηση Capoeira με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς

Ο Αθλητικός Σύλλογος Παγκρατίου Αθλήματος "Η ΜΥΚΟΝΟΣ" πραγματοποίησε προπόνηση και μικρή επίδειξη της βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης Capoeira, στους μαθητές και δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς.

Η προπόνηση, την οποία παρακόλουθησε όλο το σχολείο και στην οποία συμμετείχαν όσα παιδιά ήθελαν, περιελάμβανε ελαφρύ ζέσταμα, μιμήσεις ζώων, την περίφημη κίνηση Ζίνγκα και δείγματα από επιθετικές κινήσεις που περιλαμβάνει η Capoeira, ενώ στο τέλος τα παιδιά τραγούδησαν στα βραζιλιάνικα μαζί με τον δάσκαλο, Graduado Taz.


H Capoeira είναι η ιδανική πολεμική τέχνη για να ξεκινήσει ένα παιδί, διότι οι ειδικές ασκήσεις που περιλαμβάνει προσφέρουν πλήρη άσκηση του σώματος και ειδικά τα μικρά παιδιά σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτούν σώμα-λάστιχο και μαθαίνουν να κάνουν εντυπωσιακά ακροβατικά.


Πέρα από αυτό η προπόνηση της Capoeira δεν είναι ένα αυστηρό και βαρετό σύστημα πολεμικών τεχνών, αλλά αντίθετα είναι πολύ ευχάριστη συνδυάζοντας την άσκηση του σώματος, με την πολεμική τέχνη, τα ακροβατικά και το παιχνίδι!


Αυτήν την στιγμή στην έδρα του Συλλόγου, στο Πυργί, πραγματοποιούνται καθημερινά προπονήσεις Capoeira sαπό τις 7-8:30 το απόγευμα, εκτός Τετάρτες που είναι στις 4:30.


Ο Σύλλογος προτίθεται να δημιουργήσει τμήμα Capoeira στην Άνω Μερά. Όποιος γονιός ενδιαφέρεται να εγγράψει το παιδί του στην Capoeira και να δημιοργήσουμε τμήμα στην Άνω Μερά μπορεί να επικοινωνήσει στο 6976991532.

 
O Graduado Taz κάνει τα ακροβατικά του.

Εξ άλλου ο Σύλλογος, πραγματοποιεί σειρά από ανοιχτές προς το κοινό προπονήσεις Capoeira. Αν επιθυμείτε να μένετε ενήμεροι, μπορείτε να παρακολουθείτε την σελίδα http://www.Kalosto.gr/events.html ώστε να παρεβρεθείτε σε μία από τις επόμενες ανοιχτές και δωρεάν προπονήσεις (δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέλος του Συλλόγου). Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος είναι διατεθιμένος να πραγματοποιήσει μικρές επιδειξεις της Capoeira σε παρέες ή ομάδες που ενδιαφέρονται.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 6976991532 ή το email aspamyk@gmail.com